duminică, 21 iulie 2013

Folclor, traditii si obiceiuri romanesti


Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.
“Folclor, traditii si obiceiuri romanesti- casa ta este si aici” este un proiect care se va desfasura pe parcursul a sase luni, incepand de la sfarsitul lunii iulie, continand sase ateliere, prezentat de asociatia hispano-romana Romania, cofinantat de DRPPR si se va desfasura in sediul Fedrom din strada wad-ras, 19, Madrid.
Proiectul se adresează în principal comunității românești din Spania și celei de a doua generații de emigranți, pentru care România este doar țara părinților și a bunicilor lor, dar și persoanelor de alta naționalitate care vor să cunoască cultura, obiceiurile și tradițiile românești. Prin intermediul acestui proiect ne propunem un contact interactiv cu folclorul, tradițiile, obiceiurile, muzica populară românească, pentru a ne reaminti, sau pentru a-i face pe participanți să se simtă mai aproape de casă, dar și pentru le a arăta celor de alta naționalitate o parte din bogăția culturii românești, atelierele fiind un mijloc de revitalizare, de păstrare și meținere a culturii populare.
Într-o lume moderna a informatizării, a vitezei, a noului, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo în casa bunicilor de la ţară.
     Modul ales in acest proiect de a transmite conținutul cultural este prin intermediul cursurilor și atelierelor de folclor, tradiții și obiceiuri românești in care vom prezenta: sezatoarea, semnificatia marilor sarbatori si obiceiurile legate de acestea, obiceiuri legate de nastere si de moarte, obiceiuri de nunta, traditii si obiceiuri agrare si reflectarea lor in cantecele populare, stiluri ale muzicii folclorice, medicina populara, confectionarea costumelor populare.
Prin intermediul acestor ateliere de folclor încercăm să îi învătăm sau să le reamintim celor prezenți de un alt limbaj,să îi introducem într-un alt univers, unul mirific al satelor românești.
Fiecare atelier va fi interactiv și va conține difuzarea de informații și cunostiințe specifice fiecărei teme propuse, încercând sa oferim cât mai multe informații posibile din cât mai multe zone geografice ale României, vizualizarea de fotografii, video, audio și proiectări legate de fiecare tema în parte, intrând în direct sau prezentand inregistrari video  în fiecare atelier cu interpreți populari, rapsozi, creatori de artă populară și etnografi din România.

va invitam sa vizitati blogul acestui proiect: http://folclortraditiisiobiceiuriromanesti.blogspot.com.es/
si pe facebook: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu