miercuri, 31 iulie 2013

Scriitori contemporani români. NORA IUGA - cîinele ud e o salcie

Volumul Norei Iuga este scris cu creioane albe, la Viena, în primăvara anului trecut. Doar iniţiaţii îl pot citi, doar cei ce o iubesc şi o admiră, doar cititorii autentici de poezie. cîinele ud e o salcie e cheia dragostei şi a urii pentru aproape şi strigătul de ajutor al poemului rămas singur.

„Radacinile mele de poet s-au născut în spaţiul acela, unde trăiam închisă, de fapt, în mănăstire, unde aveam profesoare-maici germane şi unde, la subsol, se întindeau catacombe care mi se păreau nesfirşite, unde, în nişe săpate în pereţi, erau îngropate maicile răposate şi unde era veşnic întuneric, încât trebuia să umblăm cu lumânări aprinse.
E de înţeles, cred, că acolo s-a născut în mine acea poezie formată dintr-o cumplită frică şi, în acelaşi timp, dintr-o irezistibilă propensiune către mister. Permanent eram înconjurată de miraculos şi, totodată, de frica de necunoscut. De fapt, cred că, în ce-l priveşte pe copilul de atunci, la început a fost frica, iar frica a devenit poezie.” (Nora Iuga)

„...e limpede că n-are dreptate Nora să spună că nu-i cunoaştem limba – de vreme ce, după cum se vede, cunoaştem (şi recunoaştem, şi ne recunoaştem în) limba ei, precum şi (în) limba celor ce au scris despre scrisul ei, admirându-l. Pasionaţii (şi pasionalii) literaturii vorbesc încă toţi aceeaşi limbă...” (Radu Vancu)
Nora Iuga

Nora Iuga s-a nascut la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filologie, sectia Germanistica (1948). Scriitoare liber-profesionista si traducatoare. Volume de poezii, printre care: Vina nu e a meaOpinii despre durereInima ca un pumn de boxeurPiata ceruluiDactilografa de noapteFetita cu o mie de riduri. Romane, printre care: Sapunul lui Leopold Bloom,Sexagenara si tinarulLebada cu doua intrari. A tradus din limba germana, printre altele: Toba de tinichea de Gunter Grass, Animalul inimiiVulpea era inca de pe atunci vinatorul si In coc locuieste o dama de Herta Muller, Pianista de Elfriede Jelinek. Carti aparute in strainatate: Sexagenara si tinarulSapunul lui Leopold BloomInima ca un pumn de boxeur,Autobuzul cu cocosati si Capricii periculoase (Antologie). Premiul „Friedrich Gundolf” acordat de Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung; cinci premii ale Uniunii Scriitorilor in anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006 si numeroase alte premii ale unor orase si reviste din tara. 

sursa foto: bookaholic.ro
sursa articol: Cartea Românească

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu