vineri, 3 octombrie 2014

Prima secţie de carte spaniolă din ţară a Bibliotecii „Lucian Blaga” din Madrid, inaugurată la Biblioteca Universităţii din Sibiu

Inaugurarea Colţului Spaniol la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a deschis drumul unor noi colaborări cu Ambasada Regatului Spaniei în România şi a consolidat locul important pe care cultura spaniolă îl are deja în mediul universitar sibian.
            Holul bibliotecii a fost animat de participarea studenţilor români şi spanioli (prezenţi la universitatea sibiană prin programul ERASMUS), a viitorilor studenţi, momentan elevi in clasa a XI-a ai Liceului „Onisifor Ghibu” (unde studiază şi limba spaniolă), a cadrelor didactice, oficialităţilor şi presei sibiene.
            Prezenţa Excelenţei Sale, Ramiro Fernández-Bachiller, Ambasadorul Regatului Spaniei în România a conferit evenimentului o notă solemnă, dar şi un aer familiar, excelenţa sa subliniind în discursul său similitudinile dintre limbile spaniolă şi română, apropierea dintre cele două ţări, demonstrată şi de faptul că românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania.
            Ramiro Fernández-Bachiller şi-a exprimat dorinţa ca exemplul Bibliotecii Universităţii din Sibiu să fie urmat şi de alte centre similare din România, pentru consolidarea legăturilor culturale dintre cele două ţări, mulţumind directorului instituţiei, Rodica Volovici, pentru efortul depus în acest proiect şi directorului FEDROM, Miguel Fonda Ştefănescu.
            Fondul de carte spaniolă a ajuns la Biblioteca Universitară din Sibiu în urma unui parteneriat semnat la începutul anului între Universitatea „Lucian Blaga” şi Federaţia Asociaţiilor de Români (FEDROM ) şi prin sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului din Spania.
                Din partea Ambasadei Regatului Spaniei în România au mai fost prezenţi Tada Bastida, Responsabil Afaceri Consulare şi Culturale şi Vicente López-Brea , Ataşat de Învăţământ, iar din partea gazdelor şi autorităţilor din teritoriu au onorat cu prezenţa evenimentul rectorul ULBS, prof.univ.dr Ioan Bondrea şi Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
            Directorul Departamentului de Studii Romanice din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte, conf.univ.dr. Mirela Ocinic, a apreciat evenimentul ca fiind unul de mare deschidere şi colaborare culturală, adăugând: „Cred în influenţe culturale într-o formă mai subtilă, obţinute prin valorile fiecărei culturi. . Nu pot decât să fiu onorată şi fericită de faptul că studenţii vor avea acces la operele originale ale scriitorilor spanioli şi din din America Latină, pe care ei le studiază la literatură comparată.”...„Cu sprijin din partea celor îndreptăţiţi să demareze un proiect în acest sens, spaniola ar putea deveni o specializare principală la Facultatea de Litere şi Arte, unde se studiază în prezent în mod facultativ.”

            După festivitatea de inaugurare, a urmat un tur al Bibliotecii Universitare şi prelegerea Tudorei Şandru Mehedinţi despre Secolul de aur spaniol şi influenţa literaturii spaniole asupra literaturii latino-americane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu